Slider

Recent Tube

Ambient/chillout/downtempo

Daily Tips

Tech News

Local News

Rock Music

Greek Music

» » Η μανία φωτογράφησης εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί στα γεγονότα και να σχηματίσει μνήμες

Περισσότερες φωτογραφίες λιγότερες αναμνήσεις

Όσες περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες τραβάει κάποιος από ένα γεγονός, τόσο λιγότερα θυμάται για το ίδιο το συμβάν
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο Fairfield του Κονέκτικατ διαπιστώθηκε από τους Αμερικάνικους Ψυχολόγους πως η μανία φωτογράφησης που έχουν πολλοί σε γεγονότα όπως γενέθλια, γάμους, συναυλίες κ.τ.λ., εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί πλήρως στα γεγονότα και να σχηματίσει μνήμες γι' αυτά.
Μία ομάδα φοιτητών κλήθηκε να πάρει μέρος σε πείραμα που έγινε σε μουσείο για να διαπιστώσουν σε ποιό βαθμό η φωτογράφηση των εκθεμάτων μειώνει την ικανότητα των επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν γύρω τους.
Την επόμενη μέρα, τα σχετικά τεστ μνήμης έδειξαν ότι όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες, θυμούνταν και αναγνώριζαν πολύ λιγότερο τα εκθέματα που είχαν φωτογραφήσει, σε σχέση με όσους είχαν περιοριστεί στο να τα κοιτάζουν.
Ο λόγος όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Ψυχολόγοι είναι πως όσοι φωτογραφίζουν το γεγονός αρκούνται σε μια απλή φωτογραφία ενώ όσοι παρατηρούν μένει στη μνήμη τους πιο καθαρά αυτό πού παρατηρήθηκε από το μάτι τους.
Μία δεύτερη έρευνα της ίδιας ομάδας έδειξε ότι αν κάνει κάποιος ζουμ σε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του αντικειμένου που φωτογραφίζει, τότε θυμάται καλύτερα όχι μόνο το σημείο όπου ζουμάρισε αλλά ακόμα και το τμήμα που δεν περιέλαβε στο πλάνο του. Αυτό δείχνει ότι το “μάτι του νου” και το μάτι της κάμερας δεν είναι τα ίδια.

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Γραψτε το σχόλιο σας παρακάτω!!!